torstai 17. toukokuuta 2012

Sivistynyt maahanmuuttokeskustelu, hohoi!

Olen seurannut maahanmuuttoon liittyvää mediakeskustelua. Keskustelun taso näyttää olevan sitä, että perussuomalaiset pääsevät laukomaan julkisesti muukalaisvihamielisiä mielipiteitään, ja kaikki järkevät ja suvaitsevaiset ihmiset ovat hiljaa. Missä on sivistynyt keskustelu maahanmuuttopolitiikasta? Mielestäni sitä ei ole. Media vahvistaa rasististen äänten kuuluvuutta, ja syvälliset, maahanmuuttoa kiihkottomasti analysoivat jutut loistavat poissaolollaan.

En ole nähnyt viime aikoina keskustelua kotouttamisesta eli keinoista työllistää maahanmuuttajia, auttaa heitä toimimaan yrittäjinä, oppia suomen kieltä ja helpottaa sopeutumista vieraaseen kulttuuriin. Olen nähnyt epätoivoisia verbaalisia sivalluksia, joiden ainoa tarkoitus on lietsoa vihaa ja suvaitsemattomuutta erilaisia ihmisiä kohtaan. Pelkästään perussuomalaisia ei voi syyttää tästä: voimme jokainen katsoa peiliin ja miettiä, miksi annamme tällaisen takapenkin huutelun tapahtua. Voimme myös miettiä, haluammeko oikeasti auttaa maahanmuuttajia, olemmeko pennin vertaa kiinnostuneita heistä?

Mediakeskustelussa puhutaan myös jatkuvasti maahanmuuttajien yli ja ohi. Heille ei anneta ääntä, eikä heitä kuunnella. Heitä ei näy mediassa kertomassa omasta elämästään ja puolustamassa oikeuttaan elää rauhassa hyvää elämää tässä yhteiskunnassa. Ehkä heitä ei näy, koska heidän elämänsä voi olla hyvinkin samanlaista kuin Pertti Perussuomalaisen elämä. He tekevät töitä ja opiskelevat. He kasvattavat lapsiaan ja heidän lapsensa harrastavat samoja asioita kuin kantasuomalaisten lapset. He tykkäävät saunoa, liikkua luonnossa ja mökkeillä. He seuraavat lätkää ja futista ja käyvät jumpassa ja lenkillä. Mutta eihän tällainen tavallinen arki kiinnosta ketään. Meitä kiinnostaa se, että rakennetaanko lähiöön muslimien moskeija ja saako lasten koulussa enää laulaa suvivirttä.

Yhteiskunta muuttuu ja uusia vaikutteita tulee koko ajan. Intiasta tulee jooga ja meditaatio, USA:sta Apple ja Google, Euroopasta talousahdinko ja eurokriisi ja arabimaista islam ja öljy. Me olemme osa tätä muutosta, eikä sitä voi estää tapahtumasta. Arvoihin, talouteen ja uskontoon liittyviä muutoksia tapahtuu jatkuvasti, eivätkä maahanmuuttajat ole tähän syypäitä. On turha luoda vastakkainasettelua me suomalaiset - vastaan muut. Meidän olemassaolomme täällä Suomessa on täysin kytkeytynyt siihen, mitä tapahtuu kaikkialla muualla maailmassa. Emme elä pussin pohjalla eristyksissä. Toimitaan siis sen mukaisesti: hyväksyen ja toisia ihmisiä kunnioittaen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti